top of page
Yoga

01.

SENSING YOGA

Sensing Yoga är en lugn yogaform som syftar till att bearbeta bindväven och få igång flödet i kroppen på ett skonsamt sätt. Under en Sensingklass är vi hela tiden i rörelse. Rörelserna är enkla och mjuka och utgår helt från dina förutsättningar och kan göras sittande, liggande eller på stol. Vi vaggar, pandikulerar, spiralar olika delar av kroppen och på så vis kommer stelhet och viss smärta att så småningom ge med sig. 

Sensing passar alla och många rörelser går även att göra sittande på stol.

02.

YINYOGA

Yinyoga en lugn och skonsam form av yoga.  Positionerna är enkla och musklerna får slappna av helt, vilket gör att denna yogaform passar nästan alla. De olika positionerna påverkar särskilt höfter, ländrygg, bröstrygg och axlar som är rika på bindväv, ligament och leder.

Det sker också en naturlig övning i medveten närvaro och meditation i och med att positionerna hålls mellan tre och sex minuter.

I yinyogan finns en frihet från att prestera och kroppen får öppna sig i sin egen takt utan press eller stress. Vi bara observerar det som händer utan att döma eller förändra något.

Som i all yoga är andningen vårt ankare som tar oss tillbaka till nuet när vi märker att vi svävat iväg. Genom att försöka stanna kvar i de känslor eller sensationer som kommer fram när kroppen slappnar av, ges sinnet och tankeflödet så småningom en möjlighet att stilla sig. Yinyoga kan alltså vara en god övning i tålamod, acceptans och icke-våld, något som kan vara till hjälp även utanför yogamattan.

För att anpassa positionerna till de egna förutsättningarna används ofta hjälpmedel som bolster, block och bälte. 

yoga Pose
Äldre par som gör yoga

03.

FASCIELLA MANÖVRAR

Fasciella manövrar är en del av Sensingyogans rörelsemönster. Allt handlar om bindväven och hur man med hjälp av specifika vridningar och rörelse kan få igång flödet i bindväven, eller fascian som den också kallas. När bindväven fungerar som bäst så är den elastisk, fuktig och stabil. När bindväven är torr, skadad och klistrig, t.ex. vid ärr eller andra yttre fysiska trauman eller vid långvarig stress och smärta, så blir det stopp i flödet. När flödet inte är igång blir det svårare för bindväven att forsla ut slaggprodukter och toxiner ur kroppen. Det kan resultera i att organ blir överbelastade, lymflödet stagnerar eller annat som kan ge långvarig värk, snedbelastning och minskad energi. 

Fasciella manövrar är mycket effektiva rörelser som snabbt ger resultat. Eftersom det är bindväven som är i fokus så kommer sneda bäcken, onda knän m.m. att så småningom rätta till sig när bindväven släpper taget.

bottom of page