Lite mer om yinyoga
- Nina Nylén
- 6 nov. 2021
- 2 min läsning
Uppdaterat: 16 maj 2023
Yinyoga är en blandning av yogapositioner och traditionell kinesisk medicin och handlar om att varsamt tänja ut bindväven, även kallad fascia, en vävnad som ger stadga och håller kroppens organ och vävnader på plats i kroppen. I yngre år är bindväven elastisk eftersom den, liksom huden, är fylld av vätska – bindväven hålls också fuktig genom att vi rör oss mer på olika sätt då. Vi leker, springer, går på händerna, gör kullerbyttor med mera.

När vi blir äldre och kanske har ett stillasittande eller stillastående arbete stelnar bindväven både på grund av åldern och på grund av minskad rörelse vilket i sin tur leder till sämre återfuktning av bindväven.
Maten vi äter spelar också roll för bindvävens elasticitet och under livet har vi troligtvis alla fått i oss tungmetaller och toxiner från miljögifter. Långvarig stress kan ge inflammationer i kroppen och svårsmälta produkter som socker, dåliga fetter, processade livsmedel med mera lämnar spår, bland annat i bindväven, i form av slaggprodukter som kroppen har svårt att eliminera.
Yinyoga handlar alltså om att varsamt tänja ut bindväven i kroppen. Positionerna är enkla och musklerna får slappna av helt, vilket gör att den här yogaformen passar nästan alla. De olika positionerna trycker på olika punkter som särskilt påverkar höfter, ländrygg, bröstrygg och axlar som är rika på bindväv, ligament och leder.
Det sker också en naturlig övning i medveten närvaro och meditation i och med att positionerna hålls mellan tre och åtta minuter. Även om yinyoga till viss del handlar om att utmana sig i att stanna kvar i en position så finns det alltid ett utrymme för att förändra om något i positionen blir för intensivt. I balansen mellan att ”stå ut” med en obekväm sensation och att "ge upp" finns en chans att utforska vad som händer när de automatiska tankarna utmanas. I det obekväma ges en möjlighet att inte agera automatiskt utan istället stanna upp och iaktta hur det känns när jag hamnat utanför min bekvämlighetszon.
I yinyogan finns en frihet från att prestera och kroppen får öppna sig i sin egen takt utan press eller stress. Vi bara observerar det som händer utan att döma eller förändra något och skapar utrymme för sensationer och känslor att komma fram genom att vi är fullt närvarande i det som sker. Det är heller inte formen på positionen som är det viktigaste utan upplevelsen och effekten som den ger i kroppen och att positionen anpassas efter dina förutsättningar. Det här förhållningssättet kan vara ovant och provocerande för någon som är van vid prestation och mätbara ansträngningar och mål. Som i all yoga är andningen det ankare som tar oss tillbaka till nuet när vi märker att vi svävat iväg. Genom att försöka stanna kvar i känslan när kroppen slappnar av, ges sinnet och tankeflödet så småningom en möjlighet att stilla sig. Yinyoga kan alltså vara en god övning i tålamod, acceptans och icke-våld, något som kan vara till hjälp även utanför yogamattan.
För att anpassa positionerna till de egna förutsättningarna använder vi hjälpmedel som bolster och block. Det är också skönt att ha en filt och ögonkudde till hands när det är dags för avslappningen i slutet av passet.
Comentarios